Naše vino se ne stvara u podrumu nego u vinogradu. Tajne prirode ne daju se objasniti. U Istri majstori vinograda filtriraju i doziraju kromatizam onoga što je prisutno, ali ne mjerivo: terroir. U tom doziranju nastala su vina CUJ, vina istarska sa tri različita položaja:
crvena zemlja: Vela Boška i Baština tik do mora;
siva zemlja: Santa Lucija sa svojim mineralnim flišem;
crna zemlja: sa plodnom i humusnom crnicom…
3 položaja od ukupno 6 hektara.
Vino CUJ zbroj je misli majstora vinograda.
Ime Kraljević – CUJ temelji se na obiteljskoj tradiciji proizvodnje grožđa, vina i maslinovog ulja još od davnog 15. stoljeća. Kraljević kao ime obitelji, a CUJ u čast djedu koji je sadašnje vinograde posadio i iznjegovao. CUJ je bio njegov nadimak pošto je po našem dijalektu uvijek govorio: CUJ, Cuj da ti rečem (čuj, da ti kažem). 2006 u Farnažinama u okolici Umaga sagrađen je novi podrum i uljara i time stvoreni uvjeti za širenje proizvodnje i tržišta u Hrvatskoj i izvan nje.
Najnovija tehnologija i oprema omogućuju enologu i vlasniku Danijelu Kraljeviću, da svoje ideje i znanje o vinu pretvori u moderne proizvode, koje prepoznaju ljubitelji dobre kapljice ali i tradicionalnih izvornih okusa autohtonih sorata (malvazija, muškat i teran). Upravo su mu te sorte kod svake nove berbe ispiracija i izazov.
Vama samo preostaje da se upustite… u avanturu upoznavanja Istarskog terroira i otkrijte ono što se na internetu ne može opisati!
Post a Comment
Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.